Puunkaato Kerava – kenen vastuulla on taloyhtiön puunkaato?
Puunkaato ei ole vain omakotitaloasujien ja mökkeilijöiden ongelma, vaan myös taloyhtiöillä on usein tarvetta puunkaadolle. Puunkaato Kerava tapahtuu taloyhtiöissä hieman eri tavalla kuin muissa tilanteissa. Tässä tekstissä avaamme Pandoran lippaan ja käymme läpi, miten taloyhtiöissä tulisi puunkaato hoitaa oikein. Erityisesti Keravalla.
Ensinnäkin puiden kunnon valvominen on taloyhtiön vastuulla. Ja usein taloytiössä onkin sovittu säännöllisestä puiden oksien leikkuusta ja huoltotöistä. Mutta homma osuu tuulettimeen todellisesti siinä vaiheessa, kun joku kokee, että pihan puu tulisi kaataa. Vaikka ehdottaja olisikin täysin oikeassa, saa hän aina kieltäviä kommentteja kuontaloonsa. Siksi olisikin hyvä, että kaikki taloyhtiön jäsenet olisivat samalla viivalla puunkaadon suhteen.
Hallitus äänestää puunkaadosta
Onneksemme demokratia on voimissaan ja asioista voi äänestää. Taloyhtiöissä kannattaa tehdä perusteellinen selvitys puunkaadosta ja sitten antaa hallituksen äänestää siitä. Hyvä argumentti puunkaadon puolesta on se, että hallituksen täytyy turvata pihan turvallisuus. Tähän vedoten ja kunnolla perustellen, että puu on vaarallinen, ei tätä taistelua voi hävitä. Hallituksen täytyy toki mahdollistaa kaikkien osakkaiden tasa-arvoinen kohtelu, mutta se toteutuukin äänestyksen avulla.
Jos kuitenkin tunnelma on kuin miinakentällä kävelisi, kannattaa harkita, valjastaako vielä yhtiökokouksen tästä puunkaadosta. Näin saadaan vieläkin avoimempi ja parempi keskustelu aikaan. Toisille puu on elämän tärkein asia ja toisille taas vain auringonvalon este. Äänestyksessä tarvitaan enemmistön tuki. Taloyhtiöissä voidaan siis tarvita pitkä prosessi ennen kuin voidaan alkaa kaataa puuta yhtiön pihalta.
Luvat kuntoon!
Jos puunkaato muuttaa maisemaa kaava-alueella, tarvitaan viranomaisten hyväksyntä. Sen hakee hallitus, isännöitsijä tai yksittäinen osakas hallituksen valtakirjalla. Varsinkin kaupungeissa, kuten Kerava, tarvitaan lupa, eikä sen saaminen ole itsestäänselvyys. Varsinkin jos kyseessä on kaunis, vanha ja jalo tammi, tarvitaan ehdottomasti lupa.
Puunkaato Kerava – vastuu on hallituksen
Tästä päästäänkin asian ja tämän artikkelin ytimeen. Vastuu puunkaadosta on taloyhtiön hallituksella. Aina ja kuisesti. Ennen kuin esitys puunkaadosta tuodaan osakkaiden silmien eteen, tulee kysyä lupaa rakennusvalvontaviranomaisilta. Etukäteen kannattaa kysyä myös ammattilaisilta hinta-arvioita ja muuta arvioita puunkaadosta. Voi nimittäin olla, että puunkaato vaati tavallista järeämmät otteet ja siten syntyy lisäkustannuksia. Nämä kaikki olisi hyvä olla tiedossa ennen kuin itse varsinainen päätös saadaan tehtyä.
Kuten jo tekstin alussa jankutimme, vastuu pihan puiden kunnosta ja niiden seuraamisesta on vain ja ainoastaan tai no pikemminkin viime kädessä taloyhtiön hallituksella. Myös isännöitsijäkin voi vahtia puiden kuntoa, mutta karu totuus on, että he eivät jaksa ja ovat vaan kiireisiä ja tai laiskoja. Puunkaato tulee kuitenkin suorittaa nopeasti, sillä puu voi olla vaaraksi. Esimerkiksi laho puu voi kaatua koska vaan ja pahimmillaan tuhota ihmisiä. Sitä ei kukaan halua tapahtuvan. Eikö niin?! Puunkaato kannattaakin jättää ammattilaisille, vaikka talossanne asuisikin Jarmo the tee se itse mies, joka luulee osaavansa kaiken. Tätä riskiä ei kannata ottaa, vaan suostua ihan rauhassa palkkaamaan ammattilaisen auttamaan puunkaadossa.