Kevytyrittäjän laskutuspalvelu on mainio apu, joka auttaa kevytyrittäjää arjessaan
Kevytyrittäjän laskutuspalvelu on palvelu, jonka tarjoaa laskutuspalveluyritys. Pähkinänkuoressa nämä palvelut ottavat kevytyrittäjän verotuksen, laskutuksen ja kirjanpidon kontollensa ja antavat täten kevytyrittäjälle enemmän vapaita käsiä toteuttaa itseään kevytyrittäjänä.
Alkuun hieman siitä, keitä ovat kevytyrittäjät. Kevytyrittäjä ei ole virallinen termi vaan se on oikeammin laskutuspalveluyritysten lanseeraama käsite henkilöstä, joka käyttää yrittäjämäisen toimintansa laskuttamiseen erillistä tahoa, jota kutsutaan laskutuspalveluyritykseksi. Termi ei ole lainvoimainen, mutta jo hyvin vakiintunut suomalaisten suihin.
Ennen kaikkea kevytyrittäjänä saa itse päättää, kenelle työskentelee, mitä tekee ja millä hinnalla. Vapaus on kevytyrittäjyyden keskiössä. Kevytyrittäjyys sopii esimerkiksi someguruille, bloggaajille ja vloggaajille mutta myös hierojille, fysioterapeuteille, parturi kampaajille kuin motivaatiopuhujille.
Mutta mites ne kevytyrittäjän laskutuspalvelut toimivat?
Laskutuspalvelu hoitaa kevytyrittäjän puolesta hänen vero- sekä muita lakisääteisiä velvoitteita. Samoin ne välittävät asiakkaan työstä maksaman korvauksen edelleen kevytyrittäjälle joko palkkana tai työkorvauksena. Ne ottavat siitä haluamansa palkkion yleensä laskutettavan summan arvolisäverottomasta summasta.
Otettava summa vaihtelee palvelun tarjoajan mukaan. Yleensä se kuitenkin hiippailee 4 ja 7 prosentin välillä. Summa ei aina pysy standardina, vaan se voi vaihdella esimerkiksi laskutettavien summien mukaan. Jos oikein muistan, niin joillakin yrityksellä prosentti on 7 luokkaa, mutta sitten kun summat hyppäävät yli 30 000 euron, laskee prosentti viiteen. En satavarma ole, mutta aivojeni hermokudoksissa tapahtuu jonkinlaista värinää näin ajatellessani.
Summa voi olla myös kiinteä, esimerkiksi 50 euroa. Tällöin laskupalvelu veloittaa 50 euroa per lasku, oli lasku sitten 100 euroa ilman alvia tai ei. Pienissä summissa tuo saattaa tuntua inhalta, mutta miljoonalaskuissa tuo on oikein kiva. Toki todellisuudessa miljoona laskuilla et todennäköisesti olisi kevytyrittäjä, vaan sinulla voisi olla jo oma toimiva korporaatio.
Katso vakuutukset kuntoon
Vakuutukset ovat olennaista tsekata laskutuspalveluja valittaessa. Totuus on, että et voi surffata kevytyrittäjyyden aalloilla ilman tiettyjä vakuutuksia. Ei auta itku markkinoilla, vaan silliä on myytävä. Kevytyrittäjällä on sekä pakollisia että vapaaehtoisia vakuutuksia. Ole tarkka siinä, mitä toimialasi vaatii ja mitä sinä haluat itse saada.
Esimerkiksi hierojana on hyvä vakuuttaa myös asiakkaat. Näin on lähestulkoon kaikilla muillakin, joten älä ole poikkeusyksilö huonossa valossa. Ajoneuvot ja liikenne tulee vakuuttaa ja monet muut asiat. Ota niistä selvää tai kysy asiantuntijoilta. Tilanteen sattuessa kismittää, jos ei omaa välinpitämättömyyttään ja laiskuuttaan ottanut riittäviä vakuutuksia.
Kevytyrittäjän laskutuspalvelu ei ole vihollisesi
Mutta aina vakuutusten puuttuminen ei ole kevytyrittäjän vika. Voi myös olla, että laskutuspalvelujen tarjoajat ovat inhottavia näätiä ja jättävät tarjoamastaan palvelustaan pois tarvittavat vakuutukset. Tällöin joudut avaamaan lompakkosi nyörejä ja antamaan lisää ropoja näille riistäjille – jotta voisit olla vakuutusten turvaama.
Laskutuspalveluja pohtiessa yksi parhaista lähteistä on nettifoorumit, kuten Suomi24, Vauva ja Jodel. Näistä kannattaa kysellä apua, mikä laskutusfirma toimii kuin kliseinen junan vessa ja minkä kanssa joutuu kohtaamaan piilomaksut.
Toisilta kyselemällä saa arvokasta tietoa siitä, mikä on toiminut ja mikä ei. Voi myös kysellä, kuinka paljon kukin yritys on veloittanut mistäkin summasta. Yhtä lailla voi myös kysellä muuta kevytyrittäjyyteen liittyvää.
Summatakseni kaikkea yhteen, kevytyrittäjyys on kätevä tapa helpottaa omaa työtään ja antaa vain laskutuspalvelun hoitaa raskaan osuuden. Hyviä palveluntarjoajia löytyy, ja niiden kilpailuttamisessa pitää olla tarkkana kuin porkkana.